Over de tocht 3/3
 
 

Planning: Het belangrijkste advies dat ik kan geven, is dat je op de Aconcagua geduldig moet zijn, je moet je kans afwachten. Na ongeveer 12 dagen ben je pas enigszins klaar voor een toppoging, daarnaast is het weer zeer wisselvallig. De meeste mensen die het niet haalden, deden te vroeg of onder te slechte weersomstandigheden een toppoging of hadden maar een beperkte tijd tot hun beschikking. Trek er dus de volle 20 dagen voor uit en wacht op die mooie dag. Mentaal is vooral het wachten zwaar: vandaag naar boven gaan of toch morgen? Wat gaat het weer doen? Etc..

Wij gingen ongeacclimatiseerd het park in. Het is echter aan te raden enigszins geacclimatiseerd het park in gaan, dat is afwisselender en je hebt niet de druk die ontstaat als je telkens mensen tegenkomt die net van de top terugkomen.

Ga niet te lang hoog op de berg zitten, daar verlies je al snel je positieve spirit. Je drinkt bijvoorbeeld slecht omdat al je drinkwater uit sneeuw moet worden gesmolten. Wij zijn op een gegeven moment vanwege slecht weer teruggekeerd naar het basiskamp. In het basiskamp zijn goede faciliteiten (stromend water). Toen het mooi weer werd, zijn we in één dag naar 5800 meter gegaan en de volgende dag naar de top.

Groepsgrootte: Een groepje van twee is ideaal: je hoeft maar met één persoon rekening te houden en je hebt toch gezelschap. Wij hadden het idee dat einzelgängers en grote groepen de minste kans hadden om de top te bereiken. Gidsen zijn soms erg gehaast, trekken er soms maar 14 dagen voor uit, kan je het om de een of andere reden niet bijhouden dan heb je pech. Voor einzelgängers is de verleiding groot om bij de minste of geringste tegenslag op te geven. Echter benadrukt moet worden dat dit een subjectieve mening betreft: iedereen kijkt hier weer anders tegen aan. 

 

 

 

Uitrusting: Zorg er voor dat je uitrusting in orde is (Zie mijn paklijst elders op deze pagina). We zijn meerdere mensen tegen gekomen die de top niet haalden omdat ze te dunne handschoenen droegen en vreselijk koude vingers hadden, dit is natuurlijk zonde na al die moeite.

De Aconcagua ligt op slechts 150 km van zee en vangt alle wind op. Wij hebben meerdere stormen meegemaakt (Viente Blanco), neem een tent mee die goed windvast is (veel tenten zijn kapot gewaaid) en wacht de storm af of daal af. Neem veel scheerlijn mee en bind daarmee stenen aan de tent. Wij hadden twee kleine tentjes, één lieten we in het basiskamp, waardoor we erg flexibel waren. Eén keer toen we “de bui zagen hangen” zijn we ’s avonds afgedaald naar het basiskamp, afdalen gaat zeer snel door het makkelijke terrein, de volgende dag was het noodweer (storm en ½ meter sneeuw in het basiskamp), een goede keuze dus.

Motto: Laat je niet te veel bang maken door alle verhalen. Het is goed te doen. Goed voorbereiden van te voren, verstandig zijn op de berg, en niet vergeten dat je het uiteindelijk voor de lol doet. 

Terug naar begin: